Nikama Design Oy

Nikama Design Oy on vuonna 2009 perustettu designtuoteyritys. Nikama Designin toiminnan keskiössä on suomalainen muotoilu, joka suunnitellaan ja valmistetaan käsityönä Oulussa. Yritys huomioi ympäristöä käyttämällä tuotteiden valmistukseen korkealuokkaista suomalaista terästä.

Nikama Designin tuotteissa valoa taittava teräs välkehtii pehmeästi ja lämpimästi. Kaarevat ja suoraviivaiset muodot elävät taidokkaasti koriste-, lahja- ja käyttöesineissä sekä koruissa.

Nikama Designin yrittäjä ja toimitusjohtaja Teemu Partasen intohimo on teräs. Hänellä on viha-rakkaussuhde materiaaliin, joka on luja ja taipumaton. Teräs on haastava materiaali, mutta kun sen saa työstettyä haluamaansa muotoon ja kiillotettua niin, että valo välkehtii sen pinnoilla, se palkitsee tekijänsä. Teräksessä Partasta kiehtoo myös sen ikuisuus.

Nikama Designin tarina alkoi vuonna 2007, kun Teemu Partanen valmisti korvakorut silloisen vaimonsa, Päivi Partasen, suunnitteleman Ranka-vaatemalliston kuosin pohjalta. Massiiviset, lentokonevanerista valmistetut korvakorut keikkuivat mallin korvissa vaatemalliston muotinäytöksessä ja olivat ikään kuin alkusoittoa tulevasta.

Teemu Partanen alkoi tutkia, voisiko hän valmistaa korvakorut jostain muusta materiaalista. Konetekniikan insinööriä ovat aina kiinnostaneet erilaiset materiaalit ja valmistusmenetelmät. Partanen päätyi jaloteräkseen, joka on innostanut ja haastanut yrittäjää siitä lähtien.

Nikama Design Oy perustettiin vuonna 2009, ja vuonna 2012 Teemu Partanen jätti projektipäällikön tehtävät Nokialla voidakseen toteuttaa täysipainoisesti unelmaansa yrittäjänä. Yritys laajensi toimintaansa marraskuussa 2013 ostamalla torniolaisen Eero Hyrkäs Oy:n tuotemerkit JAURin ja Arctichromen osaksi liiketoimintaansa.

Nikama Designin korut, joiden suunnittelu on edelleen Päivi Partasen käsialaa, saivat yrityskaupan myötä rinnalleen jaloteräksestä valmistettuja koriste-, lahja- ja käyttöesineitä – osa kansainvälisestikin palkittuja. Kaikilla Nikama Designin tuotteilla on tarina, joka kumpuaa joko luonnosta tai ihmisyydestä. Vaikka teräs on materiaalina kova, tuovat tarinat ja muotoilu tuotteisiin syvyyttä ja lämpöä.

Yrittäjänä Teemu Partanen on kuin materiaalinsa – luja kuin teräs. Jos joku on sanonut, ettei teräksestä voi valmistaa esimerkiksi rannerengasta, on se toiminut Partaselle vain yllykkeenä. Tänä päivänä Nikama Designin valikoimista löytyy jo useita jaloteräksisiä rannerenkaita, epäilijöistä huolimatta. Ranka-sarjan rannerengas on tällä hetkellä yrityksen myydyin ja asiakkaiden kauneimmaksi valitsema tuote.

Huhtikuussa 2016 Taito Pohjois-Pohjanmaa ry palkitsi Teemu Partasen vuoden 2016 käsityöyrittäjätunnustuksella, mikä lämmittää yrittäjän mieltä. On hienoa saada tunnustusta työstä, jonka tekemiseen on sisäinen palo. Nikama Designin tarina ja tuotteet ovat syntyneet sinnikkyydestä, intohimosta ja uskosta omaan tekemiseen. Näitä asioita toivomme tuotteidemme välittävän myös sinulle.